Het zal u niet onbekend zijn dat grondvorst uw leidingen ernstig kan beschadigen. In de wintermaanden zult u uw buitenkraan niet of nauwelijks gebruiken, met alle gevolgen van dien. Het stilstaande water kan bevriezen door de grondvorst, waardoor het water langzaamaan uit zal zetten. In de leidingen is niet voldoende ruimte voor het bevroren water, waardoor de leidingen zullen knappen. Dit wilt u voorkomen, want een gesprongen leiding kan een ernstige waterschade met zich meebrengen. Gelukkig is het voorkomen van een gesprongen leiding heel eenvoudig! In dit artikel vertellen we u hier meer over.
De buitenkraan afsluiten in de winter
Wanneer u de buitenkraan aan uw woning weinig zal gebruiken in de wintermaanden, raden we u aan deze af te sluiten. Dit doet u door het kraantje op de leidingen naar uw buitenkraan dicht te draaien. Zo bent u ervan verzekerd dat er tijdens de wintermaanden geen water naar uw buitenkraan lopen en de kans op een gesprongen leiding zodoende minimaal is. Houd er rekening mee dat het afsluiten van de leidingen naar de buitenkraan niet voldoende is. U zal de buitenkraan een korte tijd open moeten zetten om het resterende water uit de leidingen te laten stromen. Na het afsluiten van de kraan op de leidingen naar uw buitenkraan zal er namelijk nog water in de leidingen zitten.
Tip: schakel onze loodgieter in om uw buitenkraan af te sluiten, als u zelf niet weet hoe u dit het beste kunt doen.
Hulp bij een gesprongen leiding
Mocht u onverhoopt toch te maken krijgen met een gesprongen leiding richting uw buitenkraan, dan kunt u onze loodgieters inschakelen om de gesprongen leiding voor u te vervangen. In de wintermaanden is het vervangen van deze leidingen vaak nauwelijks mogelijk door de bevroren grond. Zodra de grond ontdooid is, kunnen we de leiding vervangen om lekkages tegen te gaan.